Inspired by the healing power of nature

Visie op gezondheid

Als bioloog en milieuconsultant geloof ik in "vis medicatrix naturea", oftewel de genezende kracht van de natuur. Het menselijk lichaam beschikt net als planten en dieren over eigen natuurlijke beschermingsmechanismen tegen ziektes. We kunnen deze bescherming door verkeerde voeding verzwakken maar ook versterken. Hoe? Door een gezonde manier van leven te kiezen met de juiste voeding, regelmatig bewegen, gecombineerd met zinvolle bezigheden en sociale contacten. En als we onverhoopt toch ziek worden, kan een gebalanceerd dieet van gezonde voeding, met extra mineralen en vitaminen, helpen om het tij te keren door de balans in het lichaam te herstellen.

Disclaimer: Ik ben een bioloog met een speciale interesse in neurobiologie en voeding in relatie tot gezonde hersenen. Als je een ernstige ziekte hebt, raadpleeg dan eerst een arts. Via deze website maak ik u graag deelgenoot van mijn zoektocht naar natuurlijke alternatieven om gezond te blijven of te worden. Daar waar ik schrijf over wat voeding voor een goede gezondheid kan betekenen, is dit gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten. Wel is het zo (alweer een disclaimer..) dat deze inzichten door nieuw onderzoek in de loop van de tijd kunnen wijzigen. Voor zover mij bekend, zal ik de site daar uiteraard op aanpassen.

Een holistische benadering

Een holistische benadering van gezondheid beschouwt de mens als meer dan de som van zijn of haar (lichaams)delen. Ook de interactie tussen de persoon en zijn omgeving wordt in ogenschouw genomen. Als iemand bijvoorbeeld stress heeft omdat hij een belangrijk sollicitatiegesprek heeft of ruzie met een vriend kan dat tot buikpijn en andere fysieke klachten leiden. Lichamelijke, mentale en sociale aspecten hangen allemaal met elkaar samen. Voor algeheel welbevinden is een gezonde leefstijl van belang met een goede balans tussen genoemde aspecten.

. . .

Food for thought

Het krachtigste medicijn zit in onszelf. We hebben alleen soms wat ondersteuning nodig! Voeding speelt daarbij een essentiële rol. Voeding kan ons lichaam vullen en verzwakken of voeden en versterken. Lees meer onder het kopje "Food for thought"

. . .

Beweging

Beweging bevordert de bloeddoorstroming en zorgt dat de hersenen nieuwe hersencellen en verbindingen maken. Het zorgt ook voor een fit en sterk lichaam en een goed gevoel. Genoeg redenen om iedere dag te bewegen!

. . .

Mindfulness

Er is een relatie tussen gebeurtenissen, gedachten, gevoel en gedrag. Ervaringen die je opdoet bepalen voor een deel de wijze waarop je tegen het leven aankijkt en met zaken omgaat. Mindfulness kan je helpen om positief in het leven te staan.

. . .

Stuur mij een bericht